top of page

Профілактика інфекційних хвороб, яких можна запобігти шляхом вакцинації


Вакцинація – це один із найефективніших способів захисту від інфекційних захворювань. Завдяки вакцинації багато інфекційних захворювань відійшли в минуле. Завдяки цьому процесу людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

          Важливо пам`ятати просту істину: краще запобігати захворюванню, ніж потім з ним боротися. Тому не ризикуйте своїм здоров`ям, звертайтесь на консультацію до лікаря-імунолога, щоб вчасно і коректно усунути недугу та уникнути розвитку можливих ускладнень. Бережіть свій імунітет, оскільки, він запорука міцного здоров’я.

 

Вакцинація – це важлива частина здоров’я дитини, оскільки допомагає запобігти захворюванням, які можуть бути небезпечними або навіть смертельними. Наприклад, вакцинація проти дифтерії, коклюшу та правця – це основні вакцини, які діти отримують під час перших років життя.Крім того, вакцинація допомагає запобігти поширенню інфекцій серед дітей та дорослих. Це особливо важливо в періоди епідемій та пандемій.

Для більшої ефективності вакцинації, необхідно дотримуватися правильного графіку вакцинації, який включає в себе вакцинацію від певних хвороб у конкретний час. Також важливо звернути увагу на додаткові вакцини, які можуть бути рекомендовані для дитини, в залежності від її віку та місця проживання.

ГС “Коаліція за вакцинацію” розробила онлайн сервіс – чат-бот з вакцинації.

Цей інструмент, яким зручно користуватися з мобільного телефону, інформує про:

  •  інфекційні ризики для українців та захист від інфекцій;

  •  відповіді на поширені запитання про вакцини та щеплення;

  •  офіційні ресурси з інформацією про інфекції та вакцинацію.

Нагадуємо, що 1 серпня в Україні, за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, розпочався додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих проти дифтерії, правця та кашлюку, який триватиме до кінця 2024 р.

Детальніше про кампанію на сайті МОЗ:сайті МОЗ

Довідково: відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, в 6 років (вік, з якого діти вже можуть вступати до школи) у дитини мають бути:

    2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);

         3 дози вакцини проти гепатиту В (завершений курс щеплень);

         1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);

         4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);

         5 доз вакцини проти правця та дифтерії;

         5 доз вакцини проти поліомієліту;

         3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).

Здоров'я - найбільша цінність. Варто  ще з самого дитинства привчати дітей вести здоровий спосіб життя та дотримуватись простих правил гігієни. Про деякі з таких правил ви можете дізнатися за посиланням

 

 

Comments


bottom of page